top of page

Hoe leibomen planten?

Leibomen kunnen een perfecte oplossing zijn als groen scherm of ‘haag in de hoogte’ voor minder inkijk in je tuin en zo je privacy te garanderen . Ze hebben het grote voordeel, anders dan andere oplossingen zoals tuinschermen of muren, dat ze veel licht doorlaten en een hoge decoratieve waarde hebben door hun steeds veranderende kleurenpaletten. Tevens geven ze structuur in de tuin.

Je kan kiezen voor een leiboom in horizontale étages of met een vol scherm.

Het leiden in étages zorgt ervoor dat je in de winter de mooie horizontale structuur van de takken ziet.

Schermvormen hebben dan weer het voordeel dat deze zeer gemakkelijk in onderhoud zijn. 1 of 2 maal per jaar eens met een haagschaar snoeien zoals een gewone haag volstaat.

Aan de slag:

Leibomen met étages worden best 2 m uit elkaar gezet. In het midden tussen de bomen komt er telkens een paal te staan. Je kan kiezen tussen palen van 4 of 5 meter hoogte. Dit naargelang de hoogte van de leiboom.

  1. Zet met een plantkoord een rechte lijn uit waar de leivormen moeten komen.

  2. Plaats om de 2 meter een boompaal. De palen komen minimum 60 cm in de grond te zitten.

  3. De leibomen komen in het midden tussen de boompalen te staan. Maak voor de leiboom een plantgat iets breder dan de kluit of potmaat.

  1. Meng de uitgegraven grond met een bodemverbeteraar, zo hebben jouw nieuwe boompjes direct een goede voedingsbodem om snel te groeien.

  2. Zet de boom in de plantput. Plant de boom net zo diep als hij in z'n pot of in de kwekerij stond. Dat kun je zien aan de verkleuring op de stam; wat onder de grond zat is bruinig, wat boven de grond zat groenig.

  3. Geef flink water. De grond in het plantgat mag goed nat worden.

  4. Verbind met bamboestokken de verschillende boompalen ter hoogte van de étages bij étagevormen of bovenaan en onderaan het scherm bij schermvormen. Je kan deze bamboestokken best bevestigen aan de boompalen met vijzen of nagels. (Best voorboren!)

  5. De étages of schermen bind je aan de deze bamboestokken met binddraad. Deze binddraad wordt gratis meegeleverd.

  6. Wanneer de takken verder uitgroeien dien je deze verder aan de bamboestokken te binden met binddraad. Zo wordt de leiboom mooi verder geleid in de juiste vorm.

Extra tips:

- Plant nooit als het vriest, als de grond (nog) bevroren is, als de grond kletsnat is of juist erg droog.

- Een boom, en zeker een leiboom, plant je best met twee personen.

- Blijf de boom het eerste seizoen na het inplanten regelmatig water geven.

bottom of page