top of page

Onze 5 Tuintrends voor 2019

De culinaire kooktuin

We horen je denken “Die moestuintjes…dat is toch allang geen tuintrend meer?” Je hebt gelijk, de moestuin heeft al jaren geleden zijn intrede in de tuin gemaakt en is voor velen niet meer weg te denken. Vandaar dat we ook kiezen voor de benaming “kooktuin”, een tuin die van alle gemakken is voorzien. In de kooktuin vindt je naast groente en fruit ook eetbare bloemen en verse kruiden. Het buiten koken bestaat in deze tuin uit veel meer dan een zomerse bbq, er is ruimte voor culinaire hoogstandjes. De buitenkeuken wordt steeds meer uitgebreid en zelfs buitenhaarden hebben een kookfunctie. Zo zit je ook in de winter lekker warm buiten en kun je zelf een grote mok met coco opwarmen. Dit is echt buiten Darren!

Bloemenweide in je tuin

Ook de wilde tuin is weer helemaal in! Beeld je in dat je buiten in je tuin zit te genieten van een glaasje omgeven door een kleurrijk bloementapijt van klaprozen, korenbloemen, margrieten, enz. Deze plantensoorten zorgen ervoor dat je tuin bruist van het leven: vogels, bijen, vlinders zullen jouw tuin al snel als hun lievelingsplekje beschouwen! Dit past bij zowel een super moderne woning als bij een typisch landelijke hoeve. Bovendien vraagt dit soort tuin weinig onderhoud. Ideaal dus wanneer je geen groene vingers hebt! Je kan makkelijk wilde bloemenmengsels kopen om op kalen plekken in je tuin uit te strooien. Zo tover je die al snel om tot een prachtig kleurenpallet vol leven.

Buiten (Be)leven

Outdoor living is weer helemaal hot! Wanneer het prachtig weer is buiten en je zit de hele dag vast op het kantoor dan is niets zaliger dan thuiskomen en buiten te zijn, buiten te genieten en buiten te leven… In je tuin dineren is dan een klassiek voorbeeld, maar de hedendaagse tuinliefhebber denkt verder dan dit.

Meer mensen kiezen de laatste tijd voor een buiten douche. Ook de outdoor lounge bar doet gretig zijn intrede. Genieten in je hangmat in je tuin, buiten keukens, Een vuurput voor als de zon onder gaat,… De ideeën zijn eindeloos.

Verticaal groen

Wereldwijd zien we dat gebouwen meer en meer bekleed worden met beplanting en mossoorten. Zo wordt het aanzicht in de straten steeds groener. Ook in de tuin zien we deze groene wanden de komende jaren steeds vaker terug.

Tuinarchitecten passen vaak “verticaal groen” toe. Dit zowel voor functionele doeleinden als voor het design aspect in je tuin. In plaats van grauwe grijze betonplaten als afsluiting kan je kiezen voor een fris groen alternatief. Groenschermen of “groene muren” kunnen verkregen worden door bomen of struiken in een bepaalde vorm te leiden zodat ze een groen vlak vormen. Daaronder wordt veelal een moderne haag geplant om een dichte groene wand te creëren. Ook wanneer je liever van wat meer privacy houdt in de tuin kunnen groenschermen of klassieke leibomen bescherming bieden tegen inkijk van bovenaf in je tuin.

Wanneer het verticaal groen in meerdere ruimtes, zowel in huis als buitenshuis, wordt toegepast kan ook de verbinding worden gelegd tussen binnen en buiten.

DIY: wat je zelf doet, doe je beter?!

2019 is het jaar van de doe-het-zelf projecten. Zo geef je jouw tuin die persoonlijke toets! Denk maar aan zelf in elkaar geknutseld insectenhotel, een gereedschapsrek op maat of een handgemaakte plantenbak. Doe mee aan ‘upcycling’ en geef bij voorkeur een nieuwe functie aan oude of ongebruikte voorwerpen, in plaats van ze te behandelen als afval. Laat je creativiteit dus maar de vrije loop!

bottom of page